Tuesday, August 17, 2010

tavattomuudesta


"Maassa maan tavalla. Meillä on omat tapamme, historiamme ja perinteemme. Niistä pidetään myös kiinni."

-Timo Soini


Muutamia ylläolevan lausuman herättämiä kysymyksiä:

Miten pitkälle Soini ulottaa historian ja perinteiden käsitteen? Sota-aikoihin, keskiajalle, vaiko ihan Uralilta vaelteluihin saakka? Eiköhän ole selvää, että tavat, kulttuuri ja perinteet ovat muuttuneet ja uudistuneet melko lailla aikojen saatossa.
Nyt tämä uudistuminen tapahtuu huomattavasti aiempaa nopeammin, mikä puolestaan ei sinällään liity maahanmuuttoon, vaan taustalla on paljon suurempia tekijöitä. Kehitys tai "kehitys" on edennyt sellaista vauhtia, ettei siinä tahdo niin luonto kuin ihmiskuntakaan pysyä perässä. Maapallo on erilaisten kriisien vallassa, ja maahanmuutto on näiden ongelmien seuraus, ei syy.

Entä mitkä ovat "meidän tapojamme"? Rohkenen epäillä, että esimerkiksi minun ja Timo Soinin elämäntavoissa ei ole kovin paljon yhteisiä tekijöitä, mutta olemme kummatkin ihan yhtä suomalaisia. Vai olenko jotenkin vähemmän suomalainen, kun kritisoin lihantuotantoa ja asepalvelusta? Toisaalta väittäisin olevani tietyssä mielessä paljon lähempänä perinteistä stereotyyppistä suomalaisuutta kuin monet kaupunkisoluissa television kasvattamat yliopistoa käyvät ikätoverini. Mikä sitten on tämä kaiken kattava "maan tapa"?

Lopuksi ehdottaisin, että alkaisimme todella elää Maassa Maan tavalla. Tämä tarkoittaisi sitä, että ihminen sopeutuisi luontoon sen sijaan, että luontoa yritetään väkisin sopeuttaa ihmisen tarpeisiin. Olemmeko niin vieraantuneet maasta jalkojemme alla, että sana "maa" tarkoittaa meille vain karttapalloon piirrettyjä rajaviivoja, kansallisuusbrändejä sekä tuontirajoituksia?

Minua riemastuttaisi suuresti, jos suomalaista perinnettä alettaisiin vaalia esimerkiksi siten, että perustettaisiin eri puolille maata muinaisuskontoon perustuvia "temppeleitä": pyhiä lehtoja ja palvontapaikkoja. Nämä alueet voisivat toimia myös luonnonsuojelualueina, kunnioittaen luonnonhenkien pyhyyttä. Saisikohan Perussuomalaisilta tukea hankkeelle? Mitä mieltä on Soini tästä, meneekö jo viherpiiperryksen puolelle?


No comments:

Post a Comment

kommentteja